Меню Затваряне

Участие на ученици в проект на Висшия съдебен съвет на Република България

Участие на ученици в проект на Висшия съдебен съвет на Република България

Учениците от 10 клас на ППМГ „Гео Милев“ се включиха в проект на Висш съдебен съвет, насочен към популяризиране дейността на съда в Република България. Целта е да се спомогне за повишаване на правната култура на гражданите и изграждане на доверие в работата на съдебната система.

„Законът е по-справедлив от отделния човек“ ЕСЕ
Автор: Николай Журналов, ученик от 10 „А“ клас

Ще ви разкажа историята за Справедливия Кун. Той бил най – честния човек, живял някога, но живеел в бедно семейство и баща му решил да открадне съседското агне, за да може да нахрани семейството си. Кун, който е също част от това семейство, видял какво направил баща му и го издал на властите. В държавата, в която живеели, кражбата се наказвала със смъртна присъда. Е, всички си задаваме въпроса – справедливо ли е постъпил Справедливия Кун?
В тази кратка история можем да видим двете гледни точки на дискутирания въпрос – дали законът е по – справедлив от отделния човек или пък не. Законът е олицетворен в характера на Кун. Според Закона не е важно кой си, какъв си, а какво си извършил и какви са последствията от това. Това е единствено и достатъчно доказателство за нарушения спрямо Закона. Втория вид гледна точка е хуманната справедливост. Тя е толкова подобна на първата, колкото и различна. В нея не се гледа действие – резултат , а причина – действие – резултат.
Ако вие, човекът, а не Закона, бяхте на мястото на Кун, бихте ли „убили“ баща си, който се опитва да ви спаси от гладна смърт? Предполагам, че не. Но за жалост има уловка. Без закон не може да съществува справедливост, а без справедливост има анархия. Но както всичко в природата нищо не е съвършено, както и ние хората, а камо ли нещо, създадено от нас и поради тази причина законът не е съвършен, а когато не е, понякога се решават човешки съдби. Затова оставям въпроса на вас – „Справедливо ли е постъпил Справедливия Кун“ ?