Меню Затваряне

Успехи в предприемачеството

Ученици показаха завидни умения по предприемачество и финансова грамотност
7 декември 2013 14:44 | Дарик Стара Загора |

Финалът на междуучилищното първенство по предприемачество и финансова грамотност, се проведе на 6 декември, по случай Деня на банкера. Състезанието се организира от неформална група Каузарите. Събитието е част от проект Млад и зает, финансиран по програма Младежта в действие чрез Национален център Европейски младежки програми и инициативи.
Домакин на състезанието беше Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Във финала се включиха победителите от елиминационните училищни кръгове. След ожесточена двучасова битка, първото място в надпреварата грабна Александър Колев от ПМГ Гео Милев. За да достигне до победата, той трябваше да премине успешно през Омагьосания кръг и Бързата писта – двата цикъла на образователната игра Потоци пари, създадена от световноизвестния автор на литература за финансова грамотност Робърт Кийосаки. Почетни места в състезанието заеха още Мариус Стоянов (ТГ Княз Симеон Търновски); Пламен Георгиев (ПГЕ Джон Атанасов); Петя Колева (ГПЧЕ Ромен Ролан) и Ивайло Миланов (ПГСАГ Лубор Байер). Всички те получиха поощрителни награди, предоставени от Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора и Граждански клуб ЛИПА.
Победителят Александър Колев си тръгна и с най-ценното отличие, заложено като награда от проекта Млад и зает за победителя от турнира – самата игра Потоци пари, на която той успя да победи конкурентите в финалния ден.
С края на състезанието Каузарите навлизат в заключителната част на своята младежка инициатива. Предстои да се проведат дискусия с бизнеса и с местната власт за обсъждане на мерки за насърчаване на младежката заетост и да се връчат Youthpass сертификати на всички участници в дейностите по проекта.
Инициативата на младежите е подкрепена от Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Клуб на работодателя – Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА и Областна администрация Стара Загора.