Меню Затваряне

Информационни технологии

ПРИРОДОМАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ „ГЕО МИЛЕВ“, ГР. СТАРА ЗАГОРА

ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ 5-8 КЛАС

2012/2013 УЧЕБНА ГОДИНА

Олимпиадата се провежда в три кръга – общински, областен и национален в две състезателни групи – една от V до VIII клас и друга от IX до XII клас.

Учениците участват в Общинския кръг с идеен проект, който трябва да регистрират на сайта на олимпиадата, като има две направления за разработване на проекти участие в група В (V-VIII клас ): „ Уеб сайт“ и „Мултимедия“.

В Областния кръг учениците представят и демонстрират проект, който трябва да има завършен вид.

Областните комисии провеждат публично защитата на проектите и изпращат до Националната комисия проектите с не по-малко от 75 точки.

Нашите ученици освен, че спечелиха първи места и в двете категории, доминираха изцяло в категория „Мултимедия“.

„УЕБ САЙТ“
I-во място: Давид Желев и Джосая Браун от 8 а клас, проект „Драконопедия“ – 98 т.

„МУЛТИМЕДИЯ“
во място: Ивелин Тодоров и Янчо Янчев от 8 б клас, проект „Седемте моста на Кьонигсберг“ – първи стъпки в света на математическите графи – 99 т.
ро място: Симона Димитрова от 8 а клас, проект „В света на земноводните“ – 96 т.
то място: Ралица Генева и Ренета Георгиева от 5 а клас, проект „Лабиринти“ и Симона Гюзлева от 5 а клас, с проект „Леден свят“ по 86 т.

Извън призовата тройка остана само един наш участник – Кирил Киров от 5 б клас.

За явяване на Националния кръг на олимпиадата се допускат до 20 проекта във всяка категория, които се определят от Националната комисия, измежду предложените им от всяка област проекти с над 75 точки.

Изключително постижение за нашата гимназия е решението на Националната комисия да допусне и трите проекта на осмокласниците. По този начин нашата гимназия записа своето име с петима участници в Националния кръг:
Симона Димитрова, Джосая Браун и Давид Желев от 8 а клас, Ивелин Тодоров и Янчо Янчев от 8 б клас.

От 13 до 15 май 2013 г. в гр. Монтана се проведе Националния кръг на олимпиадата по ИТ. Нашите ученици, извоювали
участието си в тази надпревара представиха достойно нашата гимназия. След успешна защита на своите проекти и тестовото изпитване всички наши участници получиха отлични оценки.

Проектът „Седемте моста на Кьонигсберг“ заслужено бе оценен изключително високо, като остана само на една точка от третото място в категория
„Мултимедия“.
“Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава.” Конфуций

На 17 и 18 ноември 2012 г.в гр. София се проведе Националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“. В направление “Мултимедийни презентации” 5-8 клас участваха 60 състезатели с 43 проекта. Нашите ученици направиха силно впечатление с добра защита на предварително разработените от тях проекти.

Симона Димитрова, 8 а клас – 89 точки
Ивелин Тодоров и Янчо Янчев, 8 б клас – 83 точки Виктория Добрева – 77 точки
Давид Желев, 8 а клас – 64 точки

Communic@te IT 2013 e Национално състезание за ефективно използване на информационни технологии в общуването. Състезанието се организира за първи път през 2012-2013 година в отговор на нарастващата нужда от изграждане в училище на умения за комуникация в реални ситуации, подпомогнати от ИКТ.

Включихме се борбата за място на финалите в изключително оспорвана надпревара с над 800 други кандидати.

Самото участие на финалите на това национално състезание е повод за гордост!

ФИНАЛЕН КРЪГ
Ивайло Недялков Атанасов от 5 б клас извоюва своето участие и представи достойно нашето училище във финалния кръг на 23 март 2013 г. в гр. София.

Състезанието дава възможност на учениците да изявят себе си, да покажат усвоени знания и умения за работа със съвременни информационни технологии, да проявят творчество и оригиналност при решаване на поставени тематични задачи. Провежда се в три кръга. Първият е дистанционен, а вторият и третият – присъствени.

ПЪРВИ КРЪГ
Учениците работят самостоятелно и изпращат своите проекти по електронен път.

В този кръг взеха участие много наши ученици от 5, 6 и 7 клас, като изготвиха интересни проекти, подчинени на глобалната тема
„Пътешествие по света“.

Симона Гюзлева, Ралица Генева и Ренета Георгиева от 5 а клас спечелиха ПЪРВО МЯСТО в екипната надпревара с проект „Лабиринти“.

ВТОРИ КРЪГ – регионален и присъствен
Провежда се в пунктове в различни градове и села в страната, според направена предварително регистрация за участие. Право за участие имат всички ученици от 5 до 7 клас, независимо дали са участвали в първия кръг.

Нашето училище беше един от пунктовете, в които се проведе този кръг. Учениците работиха по предварително подготвените от организаторите задачи и създадоха на място свой проект на тема „Игрите“, след което работите им бяха изпратени за оценяване.

Този кръг бе много важен, защото дава право на участие в третия заключителен етап на състезанието. Нашите победители от първия кръг отново се представиха отлично, завоювайки ВТОРО МЯСТО. Освен тях място на финала в индивидуалната надпревара заслужено извоюва Янина Добринова Генчева от 6 б клас.

НАЦИОНАЛЕН КРЪГ 2013
От 17 до 19 май във Велико Търново се проведе националният кръг на състезанието по информационни технологии за ученици от 5 до 7 клас „ИТ Знайко+“. За всеки кръг на състезанието организаторите формулират глобална тема, в рамките на която участниците създават свой проект. В заключителния етап учениците можеха да избират между темите “Митове и легенди” и “Изчезнали и изчезващи животни”.

Състезателния тур се състоеше от две части. Първо състезателите изготвяха своя проект на място в рамките на 2 часа, а след това представяха и защитаваха, изготвените проекти. Нашият екип при петокласниците впечатли журито с добра екипна работа и чудесно представяне на своя проект на тема „Сирени“. Индивидуалното ни участие също заслужи адмирации. Поздравления за своята оригиналност и творчество получи Янина Добринова Генчева от 6 б клас за реализираната от нея анимираната история на легендата за Св. Георги и змея.

В свободното си време учениците реализираха много групови игри сред природата със съдействието на домакините от Туристическо дружество “Трапезица”. Професионални инструктори организираха преминавания на препятствия, катерене на стена, ориентиране и “тролей” – спускане по въже на езерото, а аниматори се грижиха за доброто настроение.

Перфектна организация! Прекрасно изживяване! Много смях, забавления, игри, работа в екип, награди! И… ПЪРВО МЯСТО за Симона Гюзлева, Ралица Генева и Ренета Георгиева от 5 а клас!!!

Симона Димитрова участва във възрастова група 5-8клас в Националния ученически конкурс на Общински детски комплекс Ловеч за мултимедиен продукт, който е част от Националния календар за извънучилищни дейности на МОМН за учебната 2012-2013г. Конкурсът на тема „Върви народе възродени” беше истинско предизвикателство за участниците – представители на училища от Плевен, София, Ст.Загора, Варна, Сливен, Търговище, Пловдив, Русе, Габрово, Бургас, Хасково, Ловеч и др. Между получените 80 Power Point презентации от училищата тази на Симона получи поощтрение.

През учебната 2012/2013г. учениците от 5 до 8 клас, които обичат технологиите и искат да се развиват в тази област, имаха възможност да се включат в дейностите на два клуба: Клуб „Мултимедиен свят“ и Клуб „Мултимедия и първи стъпки в WEB“. С участието си в двата клуба учениците повишиха своите дигитални компетентности – използване на дигитални устройства и мултимедийни технологии, обработка на информация. Много се и забавляваха при събирането на снимков и видео материал сред природата и при посещение на културни забележителности.

Академията за деца е национална образователна инициатива на Телерик, част от Telerik Academy, която цели да събуди и запази интереса на учениците от 4-ти до 6-ти клас към компютърното
програмиране, както и да подготви следващите български шампиони по информатика.

Благодарение на нашата гимназия към списъка от градове, в които Телерик предоставя безплатно обучение, се присъедини и нашият град Стара Загора. Петокласниците вече могат да се похвалят с участието си в школа по програмиране към Детската академия на Телерик, както и с редица участия в състезания по програмиране.

ПЪРВИ СРОК:
І състезание – 10.11.2012 (тренировъчно-онлайн) Есенен турнир – 24.11.2012 (официално)
ІІ състезание – 16.12.2012 (тренировъчно-онлайн) НОИ 1 кръг- 06.01.2013 (официално)
ІІІ състезание – 19.01.2013 (тренировъчно-онлайн)

ВТОРИ СРОК:
IV състезание – 16-17.02.2012
Зимни математически празници – 02.03.2013 V състезание – 23-24.03.2013 (онлайн)
НОИ 2 кръг – 29.03.2013 (официално) VI състезание – 20-21.04.2013 (онлайн) VII състезание – 18-19.05.2013 (онлайн)

Голяма радост на малките програмисти донесоха първите решени задачи, успешното им качване в системата за оценяване и първите спечелени точки от официални състезания.

ИЗГОТВИЛИ: ЖИВКА СТОЙЧЕВА И ЛИЛЯНА ВЪЛЧЕВА